Våren 2010 upplever AIK Fotboll en sällan skådad baksmälla. Klubben har vaknat upp efter guldfesten och börjar fråga sig själv: “Vad fan gjorde jag igår? Hur mycket spenderade jag? Var är Ivan Obolo? Och varför satt Micke Stahre och kollade resor till Aten?”.
AIK mådde verkligen inte bra. Laget inledde säsongen med blott sex ynka poäng på de första elva matcherna och man hade stora hål i plånboken som bara blev större och större i och med höga räntor på dyra lån. Alla kunde klart och tydligt se att detta inte var bra för AIK och sommaren 2010 kändes en snar framtid i Superettan väldigt realistisk. Då fick en supporter vid namn Olle Ericsson idén om en supporterfinansierad bank som skulle finnas tillgänglig när AIK behövde ta enkla lån med låg ränta. Han samlade ihop ett gäng killar för att tillsammans spinna vidare på idén. Med i gruppen fanns den tidigare styrelseledamoten Lars Ekholmer, trubaduren Leo Rubio och Per Wahrolén.
– Vi fyra började och sen drog vi in Danne Engberg och med honom kom även Matte Lindell med. Sen så tyckte vi att vi skulle ha lite bra förankring i lite supportergrupperingar så vi snackade med Victor Capel (dåvarande ordförande i Black Army) som också var med från början, säger Per.
Gruppen började föra lösa diskussioner kring vad de egentligen ville vara för slags supporterförening. När visionen om en supporterbank började konkretiseras var det dags att förankra idén hos övriga AIK-supportrar. Medlemmar till de stora supportergrupperna samlades i Black Armys lokal i Solna för att ge sin syn på det hela. Förslaget om en supporterbank fick tummen upp.
– Så bildade vi Den Svarta Massan som är en ekonomisk förening. Alla kunde räkna ut att det snabbt kunde bli ganska mycket pengar, då var det viktigt att vara transparent så att inte folk tror att vi är bedragare som kommer och snor folks pengar.
Idén var helt unik inom svensk fotboll. För att bli medlem i Den Svarta Massan Ekonomisk Förening måste man köpa en andel, och en andel kostar 12 000 kronor. För privatpersoner behöver inte alla pengar betalas in på en gång, det går bra att betala på avbetalning också, minst 100 kronor i månaden. När AIK vill ta ett lån från Den Svarta Massan kommer de med en förfrågan till styrelsen som bearbetar förslaget, efter det röstar medlemmarna om ifall lånet ska gå igenom. Det är en röst per medlem som gäller, oavsett hur många andelar man har köpt. Alla lån har olika villkor beroende på vilken sektion som frågar, hur mycket pengar som lånas ut och till vad pengarna behövs.
– Vi växte på ganska snabbt, berättar Per Wahrolén. Ganska fort var vi uppe i 200 medlemmar och då kunde vi gå in och stötta AIK Fotboll litegrann. Under åren har idén förfinats. Till en början var vi lite osäkra på vad vi skulle göra och inte göra, det kom mycket idéer. Det står i stadgarna att vi ska ordna bortaresor… Ska vi ordna bortaresor? Det ska vi inte göra!
Första året var Den Svarta Massan väldigt aktiva med att värva medlemmar och 2011 tog AIK Fotboll det första lånet på en halv miljon kronor, kort därefter lånade de ytterligare 350 000 kronor och maskineriet var verkligen i rullning. 2011 blev även ett mycket bättre år för AIK både sportsligt och ekonomiskt. Försäljningarna av Bangura och Bangura genererade pengar på banken och laget slutade tvåa i Allsvenskan. Det är svårt att säga definitivt, men det är mycket möjligt att det var ett unikt supporterinitiativ som fick AIK Fotboll tillbaka på banan. Ett supporterinitiativ som bara kan lyckas i en klubb som AIK.
– Jag tror att några Djurgårdare försökte med någonting liknande efter oss och de fick exakt noll medlemmar, haha! Det är en unik idé. Det krävs ett stort starkt engagemang, och man måste vara väldigt dedikerad till det man gör. Sen måste man ha en klubb som är dedikerad till dess supportrar. AIK är en sådan klubb. AIK har någonting som andra inte har. Bajen är liksom… De kanske har ett engagemang och så, men de är så ostrukturerade och fattar inget i alla fall, så de skulle ändå inte klara av att göra en sån här sak. Även om de just nu har fler på sina matcher så skulle de aldrig få ihop det.
Tio år har nu gått sedan Den Svarta Massan bildades och väldigt mycket har hänt sedan dess, inte minst inom AIK. Den ekonomiska föreningen är uppe i nästan 1500 medlemmar och har ett eget kapital på runt 18 miljoner kronor. På Den Svarta Massans hemsida finns en tabell som visar hur mycket pengar de har lånat ut genom åren. Totalt rör det sig om nästan 20 miljoner kronor i lån och över en halv miljon kronor i sponsring. Tabellen ger en bra översikt av hur mycket Den Svarta Massan vuxit och vilka sektioner inom AIK som har behövt mest hjälp.
– Om man tittar på listan så tycker jag att man ser en tydlig historisk aspekt i vad som har hänt i AIK-sfären, säger Ervin Alić, ordförande i Den Svarta Massan.
– I början var det fotbollen som hade problem med ekonomin och som behövde stöd, sen så har hockeyn kommit in lite då och då och på slutet har hockeyn verkligen haft stora behov. Det är inte hemligt eller konstigt att AIK Hockey haft ekonomiska problem de senaste åren, samtidigt har de kämpat att ta sig upp från Hockeyallsvenskan. Den senaste insatsen Den Svarta Massan gjorde för hockeyn var samtidigt som de låg på första plats och SHL var inom rimligt avstånd. Det var en slags satsning för att ta sig till SHL som i sig skulle ge positiva ekonomiska effekter. Det sket sig tyvärr.
AIK Hockeys ekonomi har varit en het potatis bland AIK-supportrar. Det finns dem som skulle kunna ge upp en arm för att hockeyn ska överleva, och så finns det dem som bara vill att de ska åka ur Hockeyallsvenskan och börja om på noll. Mellan 2016 och 2019 lånade AIK Hockey cirka 7 miljoner kronor av Den Svarta Massan. Hur viktig har supporterbanken egentligen varit för hockeyn?
– Fundamental skulle jag vilja säga, säger AIK Ishockeys VD Anders Olson.
– Även när vi inte varit i ekonomisk trångmål har Den Svarta Massan hjälpt till med helheten vilket i sig gjort att andra externa finansiärer har tagit steget och hjälpt till.
Flertalet gånger den senaste tiden har AIK Hockey varit tvungna att vända sig till supportrarna med mössan i handen. Ibland har det varit rena kampanjer för att samla in bidrag, ibland har det varit nyemissioner för att sälja aktier och ibland rör det sig om lån från supporterbanken. Anders Olson tycker inte att det på något vis är jobbigt att be Den Svarta Massan om lån.
– Nej det skulle jag inte vilja säga. Det har varit en väldigt rak, konkret och positiv dialog med styrelsen i Den Svarta Massan, så det skulle jag inte vilja säga. Sen är det klart att det för vilken sektion det än må vara kan kännas lite som ett misslyckande att man måste gå och fråga om extern hjälp, men det är bara att vara ärlig för situationen och hantera det och det har vi gjort med hjälp av Den Svarta Massan. Tack vare dem försöker vi att fortsättningsvis bygga en kommersiell plattform så att vi inte behöver fråga om extern hjälp.
I dagsläget ser AIK Ishockeys ekonomi relativt god ut. De har inte längre några lån att betala tillbaka till Den Svarta Massan. I januari 2019 skrevs alla lån över på en privatperson, med andra ord flyttades risken till honom så att AIK Hockey kunde hålla sig kvar inom elithockeyn. Det låter dock på Anders Olson som att AIK Hockey kommer vända sig till supporterbanken fler gånger i framtiden.
– Jag tror inte att någon sektion ser på Den Svarta Massan som vilken bank som helst. Det finns ett helt annat gehör och förståelse för problematiken. Skulle man fråga om hjälp hos en en bank blir det väldigt dålig eller ingen respons. Vi ser Den Svarta Massan som ett stöd och en resurs, men man tar absolut inte någonting för givet. Man måste presentera sitt case och föra över all information som deras styrelse behöver för att kunna bilda sig en uppfattning och ta ett beslut från det, säger Olson.
Ervin Alić, ordförande i Den Svarta Massan, delar Anders Olsons analys om att de erbjuder ett betydligt tryggare ekonomiskt stöd.
– Alternativet är att gå till en bank och begära lån eller fråga en privat investerare. Privatpersoner som tar en risk att låna ut pengar vill ha någonting tillbaka. Samma sak med banker, de är kommersiella och skiter i ifall det finns ett AIK-hjärta, de vill tjäna pengar på sin affärsmodell, räntan ska in. Många har vänt sig till oss istället för finansieringslösningar som kanske hade varit mer kostsamma och med mindre förståelse för deras verksamhet. Det är det som är halva grejen, vi är AIK:are och vi har koll på AIK. Vi vet att i en idrottsförening går det upp och ned i likviditet och framgångar. Vi kan ha lite större förståelse och kunna resonera med dem när det går bra och dåligt.
Nu var det många år sedan AIK Fotboll behövde ta ett lån från Den Svarta Massan, ett tecken på att fotbollssektionen mått väldigt bra. Ordförande Robert Falck är däremot tämligen övertygad om att även AIK Fotboll kommer be om lån inom en snar framtid, mycket på grund av situationen vi hamnat i nu.
– Vår relation med Den Svarta Massan är mycket god! En bank som dessutom har ett stort svartgult hjärta, det kan väl inte bli bättre? De har hjälpt oss genom årens lopp och vi kommer nu i och med coronakrisen behöva mer hjälp av dem med likvida resurser. Vi behöver hjälp med cashflow helt enkelt, säger Falck och fortsätter:
– Man kan inte bryta loss planka för planka hemma på sitt radhus och köpa mat för. Det vet vi ju. Under kriser som nu så är likviditeten det stora problemet för alla bolag. Det kanske inte är den långsiktiga affärsverksamheten som är det stora problemet, i vårt fall köpa och sälja spelare, biljetter och marknadsintäkter. Det stora problemet är likviditeten.
Ervin Alić tror att ett framtida problem för Den Svarta Massan är att AIK Fotboll växer ifrån dem. Vad som är en stor peng för AIK Boule är knappt kaffepengar för AIK Fotboll. Därför måste Den Svarta Massan bli fler medlemmar för att fortsätta kunna vara en resurs till den sektion som ligger närmast de flesta AIK:ares hjärtan. Målet är att komma upp i 5000 sålda andelar och då ha ett eget kapital på 60 miljoner kronor.
– Jag tror, som du själv säkert känner av, att många AIK:are är fotbolls-AIK:are i första hand, sen finns det också ett gäng hockeygnagare. De andra föreningarna har såklart också sina supportrar, men kanske inte lika stor kvantitet. Ska Den Svarta Massan vara en riktigt bra partner till AIK Fotboll krävs också en annan ekonomisk kostym för oss. Om de omsätter 200 miljoner kronor om året och har en kassa på 30-40 miljoner, vad ska de med ett lån på 2 miljoner till? De behöver kanske ett lån på 10 miljoner för att kunna köpa en spelare och finansiera någon grej. Det är både för vår skull vi behöver bli fler, men framförallt är det för AIK:s skull vi måste bli fler och starkare med större ekonomiska muskler. Vi ska vara en hållbar och långsiktig lösning för AIK. Tillfälliga framgångar eller motgångar ska inte avgöra vår verksamhet. Jag hoppas att om man går med i Den Svarta Massan så är det för livet. Din andel tar du med dig till graven, samma sak som att du identifierar dig som AIK:are livet ut så hoppas jag att man är medlem i Den Svarta Massan livet ut. Vi ska vara den stora bjässen som står vid sidan av och håller ut hela vägen.
När medgrundaren Per Wahrolén tittar tillbaka på de tio första åren med Den Svarta Massan inser han att det blev ungefär som de hade tänkt sig. Idén har förfinats och tillvägagångssätt har förändrats, men supporterbanken blev ändå det hjälporgan som han och sex andra killar hoppades på under krisåret 2010.
– I början tänkte vi att man skulle vara någon form av finansiär till spelarköp. Sen förstod vi att vi bestämmer inte över AIK, det är en hörnsten i Den Svarta Massan. Vi är bara till för att stötta AIK. Vi ska inte vara ett hot mot AIK, vi ska bara vara en möjlighet. Vi måste respektera att dem som är satta att göra ett arbete inom AIK får göra det. Till exempel när Kenny Pavey inte fick sitt kontrakt förlängt kom det propåer till oss om att vi skulle betala hans lön. Vi alla älskar Kenny Pavey men AIK har fattat ett beslut och det kan inte vi ändra på. Vi heter Den Svarta Massan för att AIK är svart, men egentligen är vi den gråa massan. Vi ska finnas tillgängliga men vi ska inte ta någon plats. Vi ska vara en grå och ganska tråkig bank egentligen, det är vår uppgift. Sen ska folk känna till Den Svarta Massan och förstå vilka möjligheter som ändå skapas. Vi har lånat ut nästan 20 miljoner kronor till AIK, och det är tack vare alla människor som är med, det är det som är den stora svarta massan.