Den 18-årige backen Kajsa Kjellander var den första AIK-spelaren att intervjuas till Svarta Rubriker. I den intervjun pratade talangen bland annat om att ta nästa steg i fotbollskarriären och att det är väldigt viktigt för henne att klara gymnasiet med goda betyg. På lite mer än en månad har hela tillvaron vänts upp och ned. Det var dags för ett nytt samtal för att höra om den här krisen ur spelarnas perspektiv.
Hur är stämningen i laget?
– Den är lite nervös. Vissa i laget har föräldrar eller någon i släkten som är i riskgrupp så där har det absolut skapats en oro. Sen är det en märklig situation att inleda försäsong nummer två, det är den känslan som är mest märkbar i truppen.
Blir det en stor skillnad under träningarna jämfört med hur det brukar vara?
– Träningarna försöker vi hålla som vanligt. De ser helst att vi kommer dit ombytta och klara så vi kan ses direkt ute på planen. Vi ska minimera tiden i omklädningsrummet så mycket som möjligt.
Hur tror du laget har påverkats av krisen?
– Jag tror vi påverkas ganska mycket. Man försöker göra det bästa av situationen hela tiden men som jag sa är det väldigt underligt att behöva inleda en andra försäsong, bara det blir en jättekonstig omställning. Man har slitit hela vintern och så kommer det här. Det blir kanske inte seriestart förens i juni, och då har vi en säsong framför oss som kan gå ut över hela november. Stämningen överlag påverkas helt klart.
Det är mycket oro i samhället i stort och folk blir av med jobben, är någon i ert lag drabbad?
– Inte vad jag vet. Det enda jag kan tänka mig, som är kopplad till krisen, är att spelare som inte kommer från Sverige och som har familj utomlands har det extra jobbigt. I exempelvis Finland sitter de i karantän och man får inte komma in i Helsingfors om man varit utanför.
Hur tar ni er igenom det här tillsammans i laget?
– Vi försöker hela tiden ha en öppen miljö. Det var Matilda Rosqvist som tog upp det med laget. Hur vill vi att klimatet ska vara? Ska vi kunna prata öppet om det här? Är det vissa som blir stressade av det? Vi kom fram till att det är bra att prata om det och finns det någonting man vill säga eller påpeka så ska man få göra det. Det ska vara ett fritt klimat men ändå med stor hänsyn till andra såklart.
Vad i allt det här skulle du säga är den största orosfaktorn?
– Jag tror att det är mest oroligt kring sjukdomen i sig. Vissa har familj i riskgrupp, vissa har äldre släktingar som kan råka illa ut av det här.
Hur går det för dig att sköta skolan mitt i allt det här?
– Det är mycket mer i skolan nu än vad det varit tidigare. Det gäller bara att fortsätta vara disciplinerad. Vi har fortfarande ett schema som kräver närvaro och man har ändå disciplinen där vad det gäller skolan. Vi har lektion enligt schemat på video. Fotbollsträningarna är inställda så det får vi sköta på egen hand.
Finns det någon oro inför studenten?
– Absolut. Det är ju lite det man har kämpat för sedan man började skolan. Det är klart att det är tråkigt att den kan påverkas. Men skolan har ändå försökt förmedla ut att de satsar på att vi ska ta studenten som planerat. Det är därför vi har distansundervisningen. Jag vet skolor i Huddinge kommun som skjuter upp studenten till september… Hmm… Jag hoppas att de här studentföretagen tar sitt ansvar med kommunikation nu så att vi inte förlorar för mycket pengar.
Är det mycket oro generellt bland dina jämnåriga?
– Inte för oss själva kanske. Det är inte vi som tar mest skada. Det är mer en oro för andra i familjen och vad som händer ifall de blir smittade. Sen finns det en lite egoistisk oro över studenten. Men det är inte jättemycket oro för själva sjukdomen.
Har AIK tagit till några åtgärder för att hjälpa spelarna igenom det här?
– De har ju tagit upp att vi kan prata med dem ifall det är så att vi blir oroliga och om det stör oss mentalt och psykiskt, då finns det möjlighet att prata med någon. Sen har vi ju minskat tiden i omklädningsrummet, så man kan känna en trygghet i att inte behöva umgås för många på en liten yta. Det finns spelare som har satts i karantän av säkerhetsskäl, inte för att de är smittade utan för att säkerställa att det absolut inte är någonting. Spelare får åka hem om de vill umgås med familj i det här tiderna, så det är inte lika strikt som det kanske hade varit under en vanlig säsong.
Tycker du att AIK har gjort tillräckligt?
– Tränarna följer vad Folkhälsomyndigheten säger. Jag hade inte förväntat mig så mycket annat.