Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När den gjordes var det dock väldigt tyst i svenska medier. En enda tidning uppmärksammade att AIK plockade in en tidigare svensk mästare och världsmittfältare – finska Huvudstadsbladet. “Landslagsikonen Anne Mäkinen blir ny sportchef i AIK – klubben där hon avslutade sin fotbollskarriär. Anne Mäkinen är en av de stora profilerna inom finländsk fotboll. Efter sina 118 landskamper och sina två EM-slutspel blev hon invald i fotbollens Hall of Fame 2012”, skriver tidningen.
Anne Mäkinens meritlista är gedigen. Två SM-guld med Umeå IK, utsedd till Golden Player i EM 2005 och Damallsvenskans bästa mittfältare 2006. Säsongerna 2008 och 2009 spelade hon i AIK och det var i Stockholm hon bestämde sig för att sluta med elitfotbollen och istället utbilda sig till naprapat. Hon jobbade som naprapat i knappt två år men saknade fotbollen för mycket. Efter en graviditet bestämde hon sig för att söka sig till tränarbranschen och började jobba med det finska landslaget. Hösten 2019 tog Anne kontakt med AIK:s ordförande Robert Falck och frågade om det fanns några lediga tjänster som tränare i föreningen men fick svaret att det gjorde det inte. Styrelsen hade dock fattat beslut om att de skulle satsa mer på damverksamheten och vad som fattades var en chef.
– Jag hade aldrig tänkt tanken på att bli sportchef men jag har varit ganska driven av vissa frågor inom jämställdhet och synlighet i Finland. Jag har både det intresset och ett intresse för tränarsidan, så jag tänkte att det kanske går att kombinera i en sportchefsroll. Jag sa ganska direkt att jag var intresserad och det dröjde inte många dagar innan Jens T Andersson ringde upp mig och vi bokade en intervju. Det klickade direkt. Vi pratade mycket fotboll och AIK.
“Jag har en brinnande passion för att utveckla damfotbollen i AIK och det finns redan en stark grund att stå på”, så sa Anne till klubbens hemsida när hon i november presenterades som ny sportchef. Det var många år sedan AIK hade en heltidsanställd sportchef på damsidan. Anne Mäkinen är en viktig pusselbit för att göra AIK:s damverksamhet mer professionell och på sikt etablera sig i Damallsvenskan. Det var inte direkt så att hon kunde mjukstarta sitt nya jobb. Efter säsongen 2019 hade laget bara fem spelare med avtal. Varje dag i november och december gick åt till att förhandla med spelare och ledare. Resultatet blev en trupp på 19 spelare, tio stycken från den egna akademin och sex nyförvärv. Det långsiktiga målet är att gå upp i Damallsvenskan, och stanna kvar där.
– Om man tittar till AIK:s historik är det väldigt mycket åka upp och ned. Jag är inte intresserad av att vara med på en sådan resa, jag tycker vi ändå har bestämt att vi inte ska etablera oss i Elitettan utan ta steget upp och etablera oss i Damallsvenskan. Om det inte händer i år är det inte hela världen. Jag tycker man måste ha ett större perspektiv och bygga sakta och säkert med kontinuitet. Nu har vi skrivit tvåårsavtal med tränarna Caroline (Sjöblom) och Robert (Lison Svanström), vilket alltid är bättre än bara ettårsavtal. Samma med vissa spelare. Målsättningen är att jobba med femårskontrakt men i damfotbollsvärlden är ersättningsnivån fortfarande så låg så det är ingen som kan säga att man vill vara på samma plats i fem år.
AIK har en ung trupp, snittåldern ligger på 21,8 år. Den strategiska målsättningen är att truppen ska bestå av minst 50 procent egenfostrade spelare, en målsättning som är högst realistisk då AIK:s akademi är en av de bättre i landet. Anne har påbörjat ett samarbete med akademichefen Malin Eriksson för att ha koll så att verksamheten är på den nivå som den ska och att spelarna får den stöttning de behöver för att klivet upp till seniorfotboll inte ska vara så stort.
– Det finns en del praktiska frågor att ställa sig; Hur ser kravbilden ut för en seniorspelare? Hur ser steget ut? Vad kan vi göra? Jag gillar den delen av mitt arbete för jag har jobbat som performance coach och fystränare för juniorlandslaget i Finland. Där började vi prioritera den fysiska prestationsförmågan. Det var 2013/14 då vi på riktigt började se oss om och fråga oss “vad är det som behövs?”. Det är en av de stora utmaningarna, att man inte är van vid tempot. “Oj, det är så här fysiskt”, “Oj, man ska kunna springa mer i högt tempo”. Sådant kräver mer styrketräning, säger Anne och fortsätter:
– Nu när jag kommer in i AIK så kommer jag från seniorlandslagsfotboll och jag vet hur det ser ut där och vilka krav som finns. Jag vet vad målet är. Hur vi ska ta oss dit är det som intresserar mig. Vi är inte där idag. Tidigare har vi inte haft förutsättningarna eller resurser att verkligen analysera var vi är rent fysmässigt. Nu har vi fått in ett GPS-system, heart-rate-monitorer och pulsband. Nu kan vi samla in data och kolla, “hur tränar vi egentligen?”. Jag säger inte att AIK har gjort något fel tidigare, men nu är det lättare att mäta. Få in data, mäta, utvärdera, analysera. Okej, vad behöver vi göra för att driva utvecklingen och få samtliga spelare till Damallsvenskan-nivå.
AIK är en av landets största föreningar och klubben har betydligt bättre resurser än många av ligakonkorrenterna i Elitettan. Det verkar dock som att det är först nu AIK är villiga att verkligen satsa på sin damverksamhet.
– Så är det. Vi har alla möjligheter att inom klubben göra det så bra som möjligt för damerna och lyfta vårt damlag. Jag vet att det är folk på sportkontoret som verkligen vill jobba för damerna och är väldigt motiverade och peppade, så vi har den stöttningen från klubben. Nu gäller det bara att ta rätt steg i rätt ordning. Man kan inte bygga något på en dag utan det får ta lite tid.
Anne återkommer ofta till den del av hennes jobb som går ut på att långsiktigt bygga AIK:s damsektion. Vid sidan av det sportsliga arbetet jobbar hon för att öka synligheten och intresset kring AIK:s damsektion. Bland annat ingår hon i ett råd med andra anställda på sportkontoret, Clara Härdling och Sophia Redenstrand från spelartruppen samt fyra supportrar. Gruppens syfte är att brainstorma idér och på sikt göra AIK dominanta även på damsidan. En konkret punkt är att klubben försöker få sändningsrättigheterna till alla lagets matcher och sända dem via Sportlib. Anne har även en tät dialog med styrelsen och ligger på dem i hopp om att damsektionen ska prioriteras högre. Nyligen presenterade hon tre punkter som bör prioriteras högre.
– Vi har en ledarstab som jobbar oerhört mycket. De har heltidsarbete utöver rollen de har med laget. Utmaningen blir för dem att hinna. Jag skulle vilja öka deras arbetstid så att de får bättre möjligheter att utföra sitt arbete.
– Jag tog upp frågan om spelarersättningar. Ska vi spela i damallsvenskan måste vi kunna attrahera de bästa och ta in kvalitetsspelare med erfarenhet och kombinera det med vår målsättning om egenproducerade spelare.
– Jag tog även upp vår facilitets- och lokalfråga. Vi har hemvist på Skytteholm men det finns mycket att göra där. Jag visade lite bilder och de tycker det finns mycket som måste förbättras. Jag ska träffa Solna stad imorgon och se om vi kan göra någonting tillsammans.
Det är ingen hemlighet att AIK satsar väldigt mycket mer pengar på herrarna än på damerna. Men fotbollsvärlden förändras och det är uppenbart att en ny lukrativ marknad börjar öppnas upp. De största klubbarna i världen investerar stort i sina damsektioner och VM 2019 hade över en miljard tevetittare. För första gången i AIK Dams 50-åriga historia känns det även som saker och ting verkligen börjar röra på sig.
– Här har vi förutsättningar att bygga det vi vill – om vi vill, säger Anne Mäkinen.