Elitettan 2021 är över och AIK har varit fullkomligt överlägsna. Serieseger, poängrekord och ett stensäkert avancemang till Damallsvenskan 2021. Väl där väntar det stora utmaningar. Målet är att bli en av landets tre bästa klubbar inom fem år och siktet är inställt på total dominans. Anne Mäkinen har att göra under vintern. Frågan är vilka spelare som kommer följa med laget upp en serie, och kanske ännu viktigare, vilka kommer göra ett stort avtryck även i Damallsvenskan?
Jag har delat in dagens trupp i fem olika nivåer där de är kategoriserade utifrån vilka jag tror kommer vara viktigast för AIK nästa säsong. I den första nivån hittar vi spelare som kommer hålla hög allsvensk klass, därefter har vi spelare som kommer göra det bra ifrån sig som startspelare i AIK följt av förväntade truppspelare. I de två sista nivåerna hittar vi först dem som kommer få väldigt sparsamt med (eller ingen) speltid följt av spelare som det med hög sannolikhet inte kommer satsas vidare på.
Nivå 1
Rosa Kafaji, fw
När Elitettan 2020 inleddes var Rosa Kafaji en upphaussad 16-åring som satt på bänken. En tidig skada gjorde att hon kom ännu längre från startelvan och det såg ut som att 2020 skulle bli ytterligare ett läroår. Men så ungefär halvvägs in i säsongen hittade Caroline Sjöblom och Robert Svanström den ultimata anfallstrion med Danielsson till vänster, Grabus i mitten och Kafaji till höger. Nu var Rosa inte bara upphaussad längre, hon var fullkomligt briljant. Trots att hon spelade på “fel” kant blev det 12 mål och konstant bud på mer. Så som Rosa utvecklats det senaste året tyder på att hon inte är i närheten av att bromsa. Passa på och njut av henne i Damallsvenskan nästa år, snart lämnar hon Sverige för spel på de allra största scenerna.
Jenny Danielsson, fw
Nästa år blir verkligen upp till bevis för Jenny Danielsson. I år var hon tveklöst Elitettans bästa spelare. Hon har en fysik som ytterst få ytterbackar i serien kan mäta sig med och såg på egen hand till att vinna matcher genom sin förmåga att ta sig in i straffområdet. Danielsson har ett bra målsinne, men det faktum att hon är så osjälvisk gör henne till en spektakulär fotbollsspelare. Till skillnad från Rosa Kafaji har Danielsson spelat i Damallsvenskan tidigare och inte gjort det särskilt bra ifrån sig. Frågan är hur mycket hon utvecklats den här säsongen och om den galna formen lever vidare in i nästa säsong. Kommer hon upp i samma nivå så är hon en klasspelare även i Damallsvenskan.
Nivå 2
Adelisa Grabus, fw
Årets skyttedrottning kommer självklart vara en nyckelspelare även nästa år, frågan är bara hur mycket utrymme hon kommer få att briljera. Adelisa Grabus är den perfekta nian vars stora styrka ligger i att sätta bollen i mål. Hon är mästare på att hitta ytor i straffområdet och att när bollen kommer dit avsluta på ett tillslag. Om AIK kan få till ett hälften så bra possessionspel som i år, och om Danielsson och Kafaji är så bra som jag tror de kan vara, lär Grabus vinna den interna skytteligan även nästa säsong.
Clara Härdling, mf
Inför den här säsongen var Clara Härdling den största talangen från AIK:s otroliga F01-kull. Hon slog igenom redan som 16-åring och tog en startplats i det 2018-lag som slutade nia i Elitettan. Det var framförallt som försvarare som hon gjorde sig ett namn, men i årets första match (Hammarby borta) fick hon göra ett vikariat på mittfältet. Och vilket vikariat det blev. Bäst på plan i 4-1-segern och det lovade gott för resten av säsongen. Sen kom fotskadan som höll henne borta från spel i flera månader. Det var egentligen först i de avslutande omgångarna som Härdling jobbade sig tillbaka till startelvan och på nytt kunde visa upp sin otroligt höga nivå. Hon besitter ett rörelsemönster och ett driv som var många hack bättre än motståndarna i Elitettan. Det blir intressant att se hur hon hanterar världseliten i Damallsvenskan.
Johanna Lindell, mf
Ni vet när ni tittar på en fotbollsmatch och blir helt hänförd av hon som gör alla målen eller hon som dribblar som Martin Mutumba? Man tänker; “wow, det där är verkligen lagets stjärna!”. Sen kommer din lite mer fotbollskunniga kompis och säger; “men kolla på nummer 13, det är hon som får allt det där att hända”. Johanna Lindell är den typen av innermittfältare som kontrollerar tempot i en match. Hon har en hög beslutsfattningsnivå och vet precis när hon ska slå en hemåtpass eller en öppnande djupledsboll. I januari fyller hon 20 år och lär vara redo för allsvenskt spel, troligtvis är det inte hennes slutdestination.
Sophia Redenstrand, mf/b
Utvecklingen Sophia Redenstrand hade det här året var verkligen anmärkningsvärd, både den på och utanför planen. I fjol var hon en ung yttermittfältare som precis flyttats upp från F19-laget och visste inte riktigt hur mycket det var okej att ta för sig. I år har hon blivit en stjärna på planen, en ledare i omklädningsrummet och en kulturbärare för alla AIK:are. Några matcher in på säsongen flyttades hon ner i planen för att spela ytterback och hon hanterade rollen galant. Även om Damallsvenskan är ett ordentligt steg upp så tvivlar jag inte på att hon kommer klara det. Redenstrand har psyket som krävs för att steppa upp ytterligare en och två nivåer, dessutom har hon en vänsterfot som blir ett farligt vapen i jakten på viktiga poäng.
Evelina Finndell, b
Att AIK bara släppt in 17 mål den här säsongen ska inte bara tillskrivas en stabil backlinje. Med det sagt har mittbacken Evelina Finndell varit en av lagets bästa spelare. I många matcher är det svårt att tro att hon spelar i Elitettan. Hon har en bollbehandling som verkligen sticker ut på den här nivån. På många sätt är hon en komplett mittback, men så kommer tyvärr tavlorna ibland. En felpositionering som resulterar i ett friläge eller en dribbling som kan få motsatt effekt. Om Finndell lyckas minimera misstagen kan hon bli tongivande i Damallsvenskan. Det lär hänga på hur mycket laget kommer tvingas till försvarsspel.
Nivå 3
Milla-Maj Majasaari, mv
Lagets 21-åriga målvakt kan stoltsera med en riktigt bra debutsäsong i AIK. Stundtals har hon varit en av lagets bästa spelare och kommer med stor sannolikhet vara förstemålvakt även nästa år. Då blir det även upp till bevis för Majasaari. 2020 har hon haft seriens bästa försvarsspel framför sig och sällan ställts på prov några längre stunder i matcherna. Frågan är hur hon klarar av att kontinuerligt möta bättre motstånd i Damallsvenskan. Stundtals kan hon vara helt briljant och stå för makalösa akrobatiska räddningar, men det har även varit ett par tavlor och skakigt spel med fötterna som möjligtvis väcker vissa frågetecken.
Sara Nordin, mf
Den första givna startspelaren i den här rankingen som troligtvis kommer ha det svårt att behålla sin startplats 2021. Eller så blir det totalt tvärtom. Sara Nordin var otroligt viktig för laget den gångna säsongen och bidrog med en defensiv balans på mittfältet som var fundamental för lagets försvarsspel. Tack vare tidigare rutin av Damallsvenskan kommer Mäkinen troligtvis vilja behålla henne i laget, men det är mycket sannolikt att ett välmeriterat nyförvärv gör anspråk på hennes startplats nu när tempot och intensiteten går upp en nivå.
Linda Hallin, mf
Hade den här texten skrivits i augusti skulle Hallin troligtvis hamnat i någon av de två lägre nivåerna. Det var inte mycket som tydde på att hon värvades in direkt från Damallsvenskan. Men mot slutet av säsongen spelade hon verkligen upp sig och bevisade varför AIK haft tålamod med henne. Håller formen i sig nästa säsong kommer hon absolut bidra med mycket till spelet, men om det är samma Hallin som vi såg i somras finns det andra som bör gå före.
Piyatida Somkumpee, fw
Född 2003 och har ännu inte skrivit något A-lagskontakt med AIK. En egenfostrad talang som Mäkinen rimligtvis vill säkra upp för flera år framöver. Hade en bra debutsäsong där hon fick göra fyra matcher från start och flertalet inhopp. Totalt blev det tre mål, bland annat det matchavgörande 1-0-målet mot Allingsås. Framtiden ser ljus ut för Somkumpee och redan nu har hon kanske det bästa skottet i laget.
Nivå 4
Samantha Ammanuel, b
Ammanuel fick avsluta säsongen i förtid då hon ådrog sig en korsbandsskada strax före slutsspurten. Avsaknaden av lagets högerback blev dock inte så stor och det kanske vittnar lite om hur viktig hon var för spelet. Absolut en stabil ytterback i Elitettan som sköter defensiven bra, detta kan dock vara en position som kommer stärkas upp inför nästa säsong.
Matilda Rosqvist, b
Lagkaptenen som på så många sätt är väldigt viktig för laget. Tyvärr hade hon inte sin bästa säsong på planen. En skada höll henne borta från spel i inledningen och när hon kom tillbaka spelade hon antingen som ytterback eller högerytter. När alla är friska finns det bättre spelare i de rollerna. Lär följa med laget upp i Damallsvenskan men kommer kanske då göra störst avtryck i omklädningsrummet.
Fanny Johansson, b
Det känns nästan lite elakt att sätta Fanny Johansson i den här kategorin. Hon är en i allra högsta grad stabil mittback som startade så gott som alla matcher i år, ändå känns hon som en av de mer anonyma spelarna i det här laget. Det råder inga tvivel om att det är Finndell som styr backlinjen och så länge hon är på plan kan nästan vem som helst spela bredvid henne. Jag tror att Johansson kommer bytas ut mot någon mer namnkunnig spelare 2021.
Emma Santamäki, b
Den enda spelaren i truppen som inte tillhörde laget när säsongen startade. Den 23-åriga finskan värvades in i augusti men var aldrig riktigt nära att utkonkurrera lagets ordinarie försvarare. Mot slutet av säsongen fick hon mer speltid och kunde bättre visa upp sina kvaliteter. Det som sticker ut mest är hennes uppspelsfot som håller hög klass. Santamäki har kontrakt över 2021 men lär bli tvungen att kämpa ordentligt för sin speltid.
Elsa Törnblom von Schmalensee, b
Det blev en match 2020 och sen var säsongen över för spelaren med lagets längsta efternamn. Hon är en av många enastående 01:or i det här laget, var inför säsongen en av de mer hajpade talangerna och hade en given plats i F19-landslaget. AIK värnar om sina akademispelare och kommer troligtvis ge Elsa chansen på nytt, det ska bli intressant att se om hon lyckas ta den.
Serina Backmark, mv
Akademispelare född 2003 som fick rollen som andremålvakt ungefär halvvägs in på säsongen. När seriesegern var så gott som klar fick Backmark stå de två sista matcherna och gjorde det bra. Ett insläppt mål på ett friläge, i övrigt var hon stabil och visade pondus i mål. Ett bra alternativ som backup bakom Majasaari även nästa år.
Arsema Weldai, mf/fw
Fick göra debut mot allsvenska Djurgården i svenska cupen och gjorde en bra första halvlek ute på sin kant. Det är egentligen det enda jag sett av Weldai utöver några inhopp mot slutet av säsongen. Född 2002 och har fortfarande möjligheten att utvecklas ordentligt, därför lär AIK satsa vidare på henne.
Emma Becker, b
En annan 02:a i det här laget. Emma Becker spelade större delen av säsongen på lån i division 1 men fick på slutet några chanser i AIK:s A-lag. Är kanske inte någon mittback som får en att tappa hakan, men det blir lite samma läge som med Weldai – finns all anledning att satsa vidare. Becker har kontrakt över nästa år men kanske får inleda säsongen utlånad till Elitettan.
Nivå 5
Wilma Ljung Klingwall, mf
Det är mycket som är osäkert med Wilma Ljung Klingwall. Tillhör även hon den talangfulla 01-kullen och har ansetts vara en av landets största talanger. Den här säsongen har hon inte spelat eftersom hon varit sjukskriven till följd av psykisk ohälsa. Tyvärr är det ytterst oklart om Wilma kommer återvända till fotbollen, det låter inte som det i den här expressenintervjun.
Elise Björnelius Leidersten, fw
Fick spela nio matcher i år varav en från start, på de matcherna blev det två mål och i övrigt inget jättestort avtryck. Är tyvärr ingen vild gissning att det inte blir någon fortsättning för Björnelius Leidersten i AIK.
Kajsa Kjellander, b
Säsongen blev tyvärr inte alls som Kajsa Kjellander hade hoppats på. På förhand såg det ut som att hon i allra högsta grad var med och utmanade om en startplats, istället blev det extremt sparsamt med tid trots mycket skador i backlinjen. Svårt att se att det blir någon fortsättning där.
Adina Jansson, Julia Laukström, Linn Allgulin och Linnea Wennberg gjorde alla A-lagsframträdanden för AIK 2020. Jag måste tyvärr erkänna att jag inte har tillräckligt mycket kunskap om dem för att bedöma hur deras framtidsutsikter ser ut.
Foto: Daniel Bengtsson & Linus Kilander Xu (bild 3)