Ikväll klockan 18:00 är det dags för årsmöte i AIK Fotbollsförening. Det som de senare åren vuxit till att bli en stor årlig händelse i Solnahallen kommer nu ske i ditt vardagsrum. Över 600 AIK:are ska logga in och fatta viktiga beslut som kan ha en stor inverkan på framtiden. Gymnasieläraren Daniel Torbjörnsson är van vid att leda AIK Fotbolls årsmöten och är föreslagen att hålla i kvällens möte också. Han hjälper till att reda ut en del frågetecken kring hur mötet kommer gå till och vad du som medlem behöver tänka på.
– Det ska bli väldigt spännande att köra ett digitalt årsmöte i AIK. Det har funnits mycket diskussioner genom åren huruvida man ska öppna upp årsmötet för folk som inte bor i Stockholm eller folk som inte kan vara med av någon anledning. Man har alltid pratat om att man vill ha mötet för dem som kan ta sig dit och att diskussioner blir bäst på plats, men nu har ju hela samhället ställt om till en digital väg och det känns inte så konstigt längre att köra digitala möten.
Hur kommer mötet gå till?
– AIK har valt en möteslösning som heter Easymeet som riksidrottsförbundet har handlat upp. Jag var med och träffade fyra olika leverantörer och kom fram till att Easymeet var smidigast. Man kommer logga in på den länk man får utskickad och sen så ska vi försöka göra det så likt ett vanligt årsmöte som möjligt. Problemet är att det inte finns några lösningar som kan hantera tillräckligt stora möten där man har alla funktioner. Easymeet hade en gräns på 600 om alla ska kunna begära ordet, prata och synas. Vi har över 600 anmälda så därför har man varit tvungen att föranmäla sig om man vill begära ordet. Man kommer kunna göra yrkanden via chatt även om man inte anmält sig som talare.
Hur många är anmälda som talare?
– Det är ganska få. Jag kan inte säga exakt antal, men det var ett tvåsiffrigt tal under 50 i alla fall.
Och hur många är det anmälda till mötet?
– Jag vet att det är en bit över 600 anmälda.
Hur kommer det gå till i voteringarna?
– Det finns en voteringsfunktion i Easymeet. När vi väl kommer till en beslutspunkt kommer jag, om jag nu får medlemmarnas förtroende för att bli mötesordförande, ställa två förslag mot varandra, “Bifall” eller “avslag” till exempel, och så kommer alternativen upp i appen.
Så det kommer inte bli några långa omräkningar?
– Nej, absolut inte. Det är den stora förbättringen. Vi har haft årsmöten som tagit ganska lång tid mycket på grund av att det har varit långa rösträkningar. FF-styrelsen har tittat på olika sätt att hitta digitala omröstningssystem som är säkra och nu får man ett inbyggt här där resultatet kommer fram omedelbart. Om det skulle vara flera kandidater till olika förtroendeuppdrag, ordförande eller styrelsen eller så, så blir det en sluten omröstning där man röstar på så många kandidater som ska väljas. Vad jag vet så har Easymeet testkört det här systemet med en bra bit över tusen personer som röstat samtidigt utan problem.
Kommer man vara tvungen att ha sin kamera påslagen?
– De som sitter med och lyssnar kommer inte synas. Mötespresidiet och styrelsen, samt de som är föredragna på olika poster – Håkan Strandlund och Björn Wesström, vi kommer vara i pressrummet på Friends Arena. Därifrån kommer själva mötet att sändas. Om någon begär ordet kommer de tilldelas ordet och då startas deras mikrofon automatiskt, om man vill synas i bild är upp till en själv.
Vad är riskerna inför mötet?
– Jag vet inte om det finns så stora risker egentligen. En risk är väl om folk har inloggningsprobelm. Det verkar inte finnas några kapacitetsproblem i systemet och det finns tillräckligt bra bandbredd från där vi sänder för att allting ska fungera. Det är väl just om enskilda medlemmar har svårt att komma in i systemet eller om man själv sitter på en svajig uppkoppling så att ljud och bild kanske laggar när man själv tar del av mötet. Det är klart att det är en demokratisk risk om alla inte kan se, höra och delta ordentligt. Enligt vad Easymeet säger så har det fungerat rätt bra. Sen kan vi ha medlemmar som kanske inte behärskar den här typen av teknik och kanske stängs ute från ett möte och det är ju en demokratisk risk, samtidigt finns det inte så många andra sätt att genomföra det här på. Vi diskuterade möjligheten att skjuta på mötet helt och hållet tills det går att hålla ett fysiskt möte likt andra föreningar gjort men vi måste ha ett möte ganska snart för att kunna fastställa räkenskapen som gör att man kan skicka in elitlicenspapprerna och beviljas sin elitlicens. Vi tror ju att det fysiska mötet är ett bättre forum för att ha diskussioner och därför har styrelsen föreslagit att man ska hänskjuta behandlingen av alla motioner tills man kan ha ett fysiskt möte. I det digitala formatet går det jättebra att genomföra möten och det går jättebra att ha omröstningar, men jag är lite rädd att det blir svårt att föra en lång debatt om sakfrågor, stadgeändringar eller motionsinnehåll. Därför ligger ett förslag från styrelsen att man ska skjuta upp motionerna tills det går att göra det, men där får vi se vad medlemmarna tycker. Vill mötet att vi ska avhandla motionerna nu så gör vi det. Det är årsmötet som är högsta beslutande organ i föreningen.
Känns det annorlunda för dig att komma in i det här årsmötet?
– Hade man bett mig för ett år sedan att ha ett digitalt årsmöte i AIK så hade jag nog varit livrädd. Men alla har blivit så vana vid digitala lösningar. Men jag tror alla har blivit så vana vid digitala lösningar så det känns inte så konstigt längre. Eftersom styrelsen gjort ett så grundligt jobb i att ta fram det här formatet och att vi förberett oss så grundligt så känns det inte speciellt konstigt längre. Det känns konstigare att inte få träffa sina sina AIK-kompisar på läktaren och kolla matcher.
Något mer du vill få ut till medlemmarna?
– Logga in i tid. Försök inte logga in allihop en minut i sex för då är risken att det blir trängsel eller att folk inte är inloggade när mötet startar. Kolla också er skräppost ifall det är så att länken hamnar där men det ska skickas ut påminnelsemejl under måndagen också.